Těstoviny se špenátem - návod pro LOOSERy

Neumíš vařit? Chceš něco slušnějšího než chleba s máslem nebo bagetu z automatu?

Tady je řešení. Nečekej nějakou gurmánskou specialitu.

Počet porcí: 4 normal persone (počet porcí se úměrně krátí vyšší váhou osob)

Co budeš potřebovat

  • balíček těstovin 500 g - vrtule, kolínky, špagety ... co chceš
  • balení cca 400g špenátu - pozor špenát, v pytlíku je to obvykle v kostkách, žádný špenátový protlak, musí to být lístky, poradí ti v obchoďáku, ale pokud máš natrhaný špenát, tak jsi king nebo king žena, abychom byli džendrově vyrovnaní, jen hoo musíš spařit ve vodě s lžičkou soli, třeba 5 minut, pak to sleješ a nakrájíš na kousky, jak velké budeš chtít
  • cibule 1 kus - středně velká - nevíš, co to je? vezmi první, co najdeš, je to jedno
  • smetana 250 ml
  • mléko 200 ml
  • sýr 100g - jasně eidam 30% jak jinak, ale pokud nejsi fanoušek eidamu, dej si tam co chceš, plátky nebo nastrouhaný, je to jedno
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

Super rychlý postup

  • Jdi do hospody - v případě pandemie jsi v ...

 

Standardní postup - detailní postup pro zbytek světa

  • nakrájej na menší kostičky, cca 3 mm, cibuli - když to netrefíš, dlabej na to, nikoho to nezajímá
    důležité info, neuřízni si prst
  • vezmi velkou hlubokou pánev nebo široký hrnec - pokud nemáš ani jedno, vezmi cokoliv, v čem se dá vařit
  • drbni to na sporák a vohul, co to dá
  • nalij na pánev olivový olej - když nemáš, použij řepkový, slunečnicový, sádlo nebo něco podobného
  • hoď tam kostičku cibule a když se kolem ní začnou dělat bublinky, je olej připravený a dej tam nakrájenou cibuli - to čumíš co? vychytávka jak prase, ostatní tam cvrnkají vodu, kreténi :-D. Mělo by to začít syčet, tak s tím tak 2x za minutu mýchni, ať se to nepřipálí, prostě, když se ti bude chtít
  • až bude cibule do sklovata, asi jako, že to vypadá, jako když se v tom bude lesknout odraz světla, podle mě je to blbost, počkej třeba až první kousky začnou po okrajích hnědnout
  • hoď tam špenát, pokud je mražený zmírni oheň tak na půlku, aby se rozehřál, pokud se ti to začne připalovat, smrndni tam decku vody, to pomůže, dej tomu tak 10 minut, občas to chce s tím mýchnout
  • mezi tím ve velkém hrnci s vodou, třeba do půlky (když pak budeš mít málo vody, tak tam přilej, ale o to se ty těstoviny budou vařit dýl, je to kuchařská prasárna, ale lepší než to vyhodit) a lžící soli na sporáku, přiveď k varu, nasyp tam těstoviny, cca za 10 minut budou hotové, měli by být skoro měkké na skus (když ti to bude vytékat z hrnce, odklop trochu poličku, aby tam byla díra nebo sniž sporák
  • proceď vodu, v každém případě si vezmi rukavice do kuchyně nebo utěrky, jinak si spálíš pazoury a všechno to vyleješ do dřezu nebo na podlahu, pamatuj, že nejsi kuchařinka s plechovou kůží a pozor jakmile to nakloníš, tak ti na ruce a do ksichtu bude stoupat horká pára a musíš být kdykoliv připraven ten hrnec položit na linku, doporučuje se pustit do dřezu studenou vodu.
    • buď můžeš na pána mírně posunout pokličku cca o 0,5-1 cm, aby vytékala voda, ale ne těstoviny a vodu nechat vytéct do dřezu, ovšem pamatuj, že nejsi pán, jinak bys nebyl ve skupině pro LOOSERy, tak bacha.
    • vezmi další hrnec, polož na okraje cedník (jo to je to s těma dírkama), většinou to má na okrajích háčky na zachycení o kraj hrnce a pak pomalu vyklop těstoviny do cedníku a ty, které ti přepadnou se dají vylovit z hrnce, z dřezu je fakt jíst nechceš. 
  • těstoviny vraž do špenátu, smíchej, přilej smetanu a přidávej mléko, občas míchni
  • vraž tam sýr a nech to celé spojit a rozpustit sýr, to poznáš mícháním
  • pokud jdeš spíš do šťíhlosti postavy, tak smetanu, mléko a sýr vynech a máš zdravý oběd
  • po troškách přidávej sůl a pepř, dokud ti to nebude chutnat.
  • Jsi na sebe pyšný/á? Určitě ano.
  • Pokud se ti to nepovedlo, tak jsi ztracený případ a zkus základní kurz vaření pro amatéry.