Nudličky na různé způsoby dle chuti - návod pro LOOSERy

Neumíš vařit? Chceš něco slušnějšího než chleba s máslem nebo bagetu z automatu?

Tady je řešení. Nečekej nějakou gurmánskou specialitu, ale jíst se to dá.

Počet porcí: 4 normal persone (počet porcí se úměrně krátí vyšší váhou osob)

Co budeš potřebovat

  • pytlík rejže 500 g
    když na tom bude napsáno rizoto nebo něco podobného máš jackpot. Pokud ne prostě vezmi, co mají nebo si nech poradit.
  • maso - kuřecí, krůtí, vepřové500 g
  • řepkový nebo v horším případě slunečnicový olej - když nemáš dej tam prostě cokoliv, co máš a je na tom napsáno olej (do kuchyně, nesplést si to s olejem do auta a podobně)
  • cibule 1 kus - velká - nevíš, co to je? vezmi první, co najdeš, je to jedno nebo vezmi 2 to se neztratí
  • zelenina - pórek, paprika, jarní cibulky, co máš rád, když nemáš tak tav vraž zeleninu z mrazáku
  • smetana 250 ml 33% plus mínus pro další verzi nudliček, mléko, když bude málo tekutiny
  • sůl, pepř, další koření

 

Super rychlý postup

  • Jdi do hospody - v případě pandemie jsi v ...

 

Standardní postup - detailní postup

  • výhodou tohoto jídla je fakt, že jakkoliv do dodrbeš, můžeš tvrdit, že úpřesně takhle to mělo být :-D
  • nakrájej maso na kousky cca 1x1 cm, pokud chceš větší klidně 2x2 cm ... špetkami osol a opepři maso, opatrně, dochutíš to na konci
  • nalij na pánev řepkový nebo v horším případě slunečnicový olejlivový olej, ať je po celé ploše - když nemáš, použij něco podobného, hlavně to musí být olej na vaření, ne do auta
  • drbni to na sporák a vohul, co to dá
  • hoď tam kousek masa a když se kolem něj začnou dělat bublinky a bude trochu poskakovat, je olej připravený - to čumíš co? vychytávka jak prase, ostatní tam cvrnkají vodu, kreténi :-D. Nebo poslouhej až olej začne praskat. Až tam dáš maso, mělo by to začít syčet, tak s tím tak 2x za minutu mýchni, ať se to nepřipálí, prostě, když se ti bude chtít
  • A teď máš problém. Pokud nemáš maso od poctivce a bylo ze supoše, tak je v něm napíchaná voda. To maso se nedá osmahnout, protože z toho vyteče voda a začne se to dusit. Zhruba až bude maso šedivé uvidíš vývar. Teď je nutné vývar odebrat sběračkou do hnečku, pak tam vývar vrátíme. Teď se maso žačne opékat tak ho sleduj, promíchávej třeba 1x za půl minuty a počkej až začne maso hnědnout. Kdo za to může?.Za to může Kalousek, řekl Babiš.
  • nakrájej veškerou zeleninu na větší kousky, 1x1 cm, 2x2 cm, jak chceš, pokud máš mraženou, postupuj podle návodu pro zeleninu rozvařenou
  • teď se musíš rozhodnout, jestli chceš zeleninu rozvařit nebo ji chceš polosyrovou a křupající
  • rozvařená zelenina - hoď tam všechnu zeleninu a postupuj dál
  • polosyrová křupající zelenina - na druhé pánvičce rozpal olej jako na první a opeč zeleninu, jen opeč, pokud tam bude voda, odlij ji sběračkou do hrnečku, zeleninu nech na pánvičce
  • pokračujeme první pávní, sniž sporák na polovinu
  • nalij zpět tekutinu z hrnečku, přidej lžíci sojové omáčky, nejlepší je podle mě KIKKOMAN - dá se sehnat ve vietnamských prodejnách a některých obchoďácích, je sice drahá, ale má leší chuť. Pokud ji nemáš, i komunistická sojovka je v pohodě. Při ochutnávání, můžeš pomalu přilévat, ale pozor na její slanost (pomalu a nech pár minut povařit). Pokud sojovku nechceš, tak jí tam nedávej.
  • případně přilej vodu, když jí tam bude málo
  • teď se rozhodni, jestli chceš obyčejné nudličky nebo smetanové
  • obyčejné nudličky - vař, jednou za pár minut to promíchni, žádný stres dokud nebude maso měkké, mezi tím ochutnávej a přidávej sůl, pepř, sojovku ... dokud ti to nebude chutnat, dolij vodu, podle toho kolik chceš té omáčky a zahusti bramborovým škrobem, strouhankou, hladkou moukou rozkvedlanou v hrnečku s vodou (aby se ti neudělaly cucky), pokud už máš zeleninu v pánvi, máš hotovo, pokud ne, teď je správný čas ji tam vrazit a nechat krátce povařit, ochutnáním, zjistíš jak moc syrová ještě je, teď je to jen na tobě a bude hotovo, pokud přjdou k chuti, vraž tam i arašídy
  • smetanové nudličky - vař, jednou za pár minut to promíchni, žádný stres, dokud nebude maso měkké, mezi tím ochutnávej a přidávej sůl, pepř, sojovku ... dokud ti to nebude chutnat, vodu můžeš přidat, ale jen aby se to nepřipalovalo, teď tam nalej smetanu a případné mléko pokud budeš chtít víc omáčky, dochuť to a nech povařit, trochu to zhoustne, pokud už máš zeleninu v pánvi, máš hotovo, pokud ne, teď je správný čas ji tam vrazit a nechat krátce povařit, ochutnáním, zjistíš jak moc syrová ještě je, teď je to jen na tobě a bude hotovo, do smetanových nudliček bych doporučil zeleninu rozvařenou, ale je to jen na tobě.
  • pokud je to řídké zahusti bramborovým škrobem, strouhankou, hladkou moukou rozkvedlanou v hrnečku s vodou (aby se ti neudělaly cucky)

  • Rejže
  • můžeš s ní začít během vaření nudliček, záleží, jak to stíháš
  • pokud máš rýžovar, jsi v pohodě, pokud ne kup si ho, pokud si ho nekoupíš, uděláme to ručně
  • rýžovar - do rýžovaru dej, doporučuji poměr 1 půllitr rejže, což je cca 500g a zalít 1,5 půllirtu (750 ml) vody, já to nesolím, ale klidně tam dej půl lžičky soli a zamíchej, zapni na cook nebo na co ti to vaří rejži a hotovo, o zbytek se postará rejžovat
  • ručně - do hrnce dej, doporučuji poměr 1 půllitr rejže, což je cca 500g a zalít 1,5 půllirtu (750 ml) vody, já to nesolím, ale klidně tam dej půl lžičky soli a zamíchej, někdo tam dává pár hřebíčků (to je koření, ne hřebýky do prkna), tak je tam klidně dej, já na to dlabu, nech to vařit dokud se nevypaří voda, když bude rejže pořád tvrdá, dolej trošku vody a nech vařit dál
  • Jsi na sebe pyšný? Určitě ano.
  • Pokud se ti to nepovedlo, tak jsi ztracený případ a zkus základní kurz vaření pro amatéry.