České rizoto pro masožrouty nebo vegetariány - návod pro LOOSERy

Neumíš vařit? Chceš něco slušnějšího než chleba s máslem nebo bagetu z automatu?

Tady je řešení. Nečekej nějakou gurmánskou specialitu.

Počet porcí: 4 normal persone (počet porcí se úměrně krátí vyšší váhou osob)

Co budeš potřebovat

  • pytlík rejže 500 g
    když na tom bude napsáno rizoto nebo něco podobného máš jackpot. Pokud ne prostě vezmi, co mají nebo si nech poradit.
  • kostka hovězího bujonu nebo zeleninového - je to na tobě, jestli jíš maso nebo ne
  • olivový olej - když nemáš dej tam řepkový nebo prostě cokoliv, co máš a je na tom napsáno olej (do kuchyně, nesplést si to s olejem do auta a podobně)
  • cibule 1 kus - středně velká - nevíš, co to je? vezmi první, co najdeš, je to jedno
  • zelenina - mražená, když vypleníš zahradu a nkrájíš to na malé kousky, tak super
  • vegetariálni tento bod přeskočí - mleté maso, kuřecí maso, vepřové ... prostě co ti chutná - záleží, jak moc ho tam chceš 250 g, ale klidně dej víc
  • smetana 250 ml 33% plus mínus pro druhou vezi rizota
  • sůl, pepř, další koření
  • nastrouhaný sýr na posypání - jsme v Česku, takže samolitr eidam třicítku (buď si kup nějaký sýr nastrouhaný nebo na to jsou struhadla a roboty, ale to je vo prsty)

 

Super rychlý postup

  • Jdi do hospody - v případě pandemie jsi v ...

 

Rychlý postup - pro rychlejší a chápavější

  • nakrájej cibuli
  • vohul sporák, co to dá
  • na hluboké pánvi osmaž cibuli do zlatova
  • vegani přeskočí - vraž tam maso a orestuj - pokud používáš kuřecí, tak to se vysuší - vyndej ho a dej na talíř stranou, pak ho tam vrátíš
  • nasyp tam celou rejži a nech ji opéct
  • občas promíchni, v horké vodě rozpusť bujón a nalej to do pánve
  • hoď tam zeleninu
  • ideálně přiklop a sniž sporák tak na polovinu, aby to pobublávalo
  • občas promíchni a přilévej vodu dokud nebude rejže skoro měkká
  • pokud jsi vyhodil kuřecí maso, tak teď ho tam vraž zpět
  • občas to ochutnej a pomalu (po špetkách, abys to nepřepísknul) přidávej sůl, pepř, koření (je jedno jaký klidně na gyros, na špagety, bude to vonět)
  • Verze 2: pokud chceš smetanové rizoto, nalij tam smetanu a nech vyvařit
  • a je to ... můžeš si to i posypat sýrem, jsme v Česku, takže eidam třicítkou samozřejmě

 

Standardní postup - detailní postup pro zbytek světa

  • nakrájej na menší kostičky, cca 3 mm, cibuli - když to netrefíš, dlabej na to, nikoho to nezajímá
    důležité info, neuřízni si prst
  • vezmi velkou hlubokou pánev nebo široký hrnec - pokud nemáš ani jedno, vezmi cokoliv, v čem se dá vařit, ale počítej, že rýže nabyde asi na 200%
  • drbni to na sporák a vohul, co to dá
  • nalij na pánev olivový olej - když nemáš, použij řepkový, slunečnicový nebo něco podobného, hlavně to musí být olej na vaření, ne do auta
  • hoď tam kostičku cibule a když se kolem ní začnou dělat bublinky a bude trochu poskakovat, je olej připravený a dej tam nakrájenou cibuli - to čumíš co? vychytávka jak prase, ostatní tam cvrnkají vodu, kreténi :-D. Mělo by to začít syčet, tak s tím tak 2x za minutu mýchni, ať se to nepřipálí, prostě, když se ti bude chtít
  • až bude cibule do sklovata, asi jako, že to vypadá, jako když se v tom bude lesknout odraz světla, ale jak to poznat, co? Podle mě je to blbost, počkej třeba až první kousky začnou po okrajích hnědnout
  • vegetariáni přeskočí - vraž tam maso a pokud je to mleté, dřevěnou vařečkou nebo něčím podobným to rozděl na malé kousíčky a pořád rozděluj až budou kousky pár milimetrů nebo nech velké kousky, je to jedno, počítej, že je to vopruz, můžeš si pomoct tyčovým mixérem na malé otáčky (není cíl z toho udělat kaši) nebo šťouchadlem (to je taková ta věc, kde je dole silný drát ve vlnách). Pokud je to normální maso, prostě to osmaž.
    Bohužel hlavně Andrejovo kuřečí je plné vody a je to takřka nemožné osmažit, protože z toho vyteče voda a začne se to dusit. Jak to vyřešit? Dojít Andrejovi nakopat ... nebo tekutinu odebírat do hrnečku a pak jí tam vrátit. Případně si koupit kuře od farmáře, který tě neodrbe.
  • až bude maso osmažené, bude mít šedivou barvu, pokud to bude mít už tmavě hnědou barvu nebo černou, rychle přejdi na následující bod. Pokud je to kuřecí maso, tak ho dej na talíř, později ho tam vrátíme, jinak se vysuší
  • vraž tam rejži a chvíli to nech 30 vteřin opékat, míchej, ať se to nepřipálí
  • v cca  půl litru vody rozpusť bujón a nalej ho do pánve
  • nasyp tam zeleninu - ta je zdravá, tak nešetři, třeba půl pytlíku, ale klidně celý, pokud nejsi králík, tak se na ní vykašli a vrať jí do mrazáku
  • sniž sporák tak na polovinu, aby to tak probublávalo a každých 2-4 minuty s tím zamýchej a přilévej vodu dokud nebude rejže skoro měkká
  • občas to ochutnej a pomalu (po špetkách, abys to nepřepísknul) přidávej sůl, pepř, koření na špagety, koření na gyros ... bude to mít lepší chuť a vůni
  • Verze 2: pokud chceš smetanové rizoto, nalij tam smetanu a nech vyvařit - prostě se po čase ztratí a zavaří se do té kejdy
  • a je to ... můžeš si to i posypat sýrem, jsme v Česku, takže eidam třicítkou samozřejmě
  • Jsi na sebe pyšný? Určitě ano.
  • Pokud se ti to nepovedlo, tak jsi ztracený případ a zkus základní kurz vaření pro amatéry.