České špagety z konzervy a mletého masa - návod pro LOOSERy

Neumíš vařit? Chceš něco slušnějšího než chleba s máslem nebo bagetu z automatu?

Tady je řešení. Nečekej nějakou gurmánskou specialitu.

Počet porcí: 4 normal persone (počet porcí se úměrně krátí vyšší váhou osob)

Co budeš potřebovat

  • balíček špaget 500 g
    čím víc italských nápisů, tím to budou asi lepší špagety nebo je to marketingový trik a prodají ti normální české, ale i to se dá jíst v pohodě
  • koření na špagety cca 1 lžičku - mají to v každém obchoďáku
  • konzerva omáčky na špagety - prostě popadni první, která se ti bude líbit, když to bude hnusné, příště kup jinou 
  • cibule 1 kus - středně velká - nevíš, co to je? vezmi první, co najdeš, je to jedno
  • mleté maso tak 400 g - když to bude 300 g nebo 500 g je to buřt - ideálně půl napůl vepřové a hovězí, ale každý má jiné chut
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • nastrouhaný sýr - jsme v Česku, takže samolitr eidam třicítku samozřejmě (buď si kup nějaký sýr nastrouhaný nebo na to jsou struhadla a roboty, ale to je vo prsty)

 

Super rychlý postup

  • Jdi do hospody - v případě pandemie jsi v ...

 

Rychlý postup - pro rychlejší a chápavější

  • nakrájej cibuli
  • vohul sporák, co to dá
  • na hluboké pánvi osmaž cibuli do zlatova
  • vraž tam maso, rozdělej ho na malé kousky a osmahni
  • vraž tam konzervu, lžičku koření na špagety a zamíchej
  • občas promíchni, když to bude husté přidej vodu
  • ideálně přiklop a sniž sporák tak na polovinu, aby to pobublávalo cca 20 minut
  • občas to ochutnej a pomalu (po špetkách, abys to nepřepísknul) přidávej sůl, pepř, koření na špagety, kečup pokud máš atd.
  • do velkého hrnce na cca aspoň 5 litrů vody nalej vodu osol a dej vařit, dej lžíci oleje teď do vody nebo až po procezení špaget
  • zlom špagety vejpůl nebo je hoď celé do hrnce a občas je zamíchej, aby se neslepily, budou se vařit cca 8-10 minut, zkus vyndat jednu, jestli už je, měla by být al dente - skoro hotová
  • proceď vodu přes mírně posunutou pokličku nebo použij cedník, pokud jsi lempl jako já, aby ti špagety nevypadali do dřezu
  • a je to ... můžeš si to i posypat sýrem, jsme v Česku, takže eidam třicítkou samozřejmě

 

Standardní postup - detailní postup pro zbytek světa

  • nakrájej na menší kostičky, cca 3 mm, cibuli - když to netrefíš, dlabej na to, nikoho to nezajímá
    důležité info, neuřízni si prst
  • vezmi velkou hlubokou pánev nebo široký hrnec - pokud nemáš ani jedno, vezmi cokoliv, v čem se dá vařit
  • drbni to na sporák a vohul, co to dá
  • nalij na pánev olivový olej - když nemáš, použij řepkový, slunečnicový, sádlo nebo něco podobného
  • hoď tam kostičku cibule a když se kolem ní začnou dělat bublinky, je olej připravený a dej tam nakrájenou cibuli - to čumíš co? vychytávka jak prase, ostatní tam cvrnkají vodu, kreténi :-D. Mělo by to začít syčet, tak s tím tak 2x za minutu mýchni, ať se to nepřipálí, prostě, když se ti bude chtít
  • až bude cibule do sklovata, asi jako, že to vypadá, jako když se v tom bude lesknout odraz světla, podle mě je to blbost, počkej třeba až první kousky začnou po okrajích hnědnout
  • hoď tam maso a dřevěnou vařečkou nebo něčím podobným to rozděl na malé kousíčky a pořád rozděluj až budou kousky pár milimetrů nebo nech velké kousky, je to jedno, počítej, že je to vopruz, můžeš si pomoct tyčovým mixérem na malé otáčky (není cíl z toho udělat kaši) nebo šťouchadlem (to je taková ta věc, kde je dole silný drát ve vlnách).
  • až bude maso osmažené, bude mít tmavě šedivou barvu, pokud to bude mít už tmavě hnědou barvu nebo černou, rychle přejdi na následující bod
  • vraž tam omáčku z konzervy a zamýchej, přidej lžičku koření na špagety
  • ideálně přiklop a sniž sporák tak na polovinu, aby to tak probublávalo a každých 2-4 minuty s tím zamýchej
  • dal bych tomu tak 20 minut
  • občas to ochutnej a pomalu (po špetkách, abys to nepřepísknul) přidávej sůl, pepř, koření na špagety, kečup pokud máš, voda pokud to bude husté atd.
  • při tom můžeš dát do velkého hrnce cca 5 litrů vody (to je v návodu špaget, ale když to bude míň, tak se to nezblázní) a teď dávej bacha, v kuchařce se dočteš do osolené vody přidej špagety.
  • Co to jako je? Informace pro normální lidi je dej do vody 1 lžíci soli a dej vařit, dej lžíci oleje teď do vody nebo až po procezení přímo do špaget
    Někdo solí hned, někdo až když se voda začne vařit, někdo dává olej do vody, někdo až do špaget. Zbytečně se hádají. Je to totiž úplně jedno. Moje maminka to dělala takhle, tak já to budu dělat stejně.
  • zlom špagety vejpůl (italové by ti nakopali do pr..., ale líp se to jí) nebo je hoď celé do hrnce, jak chceš
  • třeba 1 za 2 - 3 minuty je zamíchej, aby se neslepily, budou se vařit cca 8-10 minut, zkus vyndat jednu (vidličkou, ať si nepopálíš pazoury), jestli už je, měla by být al dente - skoro hotová
    To je informace na vyliž pr... co? Kousni do ní a měla by být uprostřed ještě trošku tvrdá, dojde v hrnci
  • proceď vodu, v každém případě si vezmi rukavice do kuchyně nebo utěrky, jinak si spálíš pazoury a všechno to vyleješ do dřezu nebo na podlahu, pamatuj, že nejsi kuchařinka s plechovou kůží a pozor jakmile to nakloníš, tak ti na ruce a do ksichtu bude stoupat horká pára a musíš být kdykoliv připraven ten hrnec položit na linku, doporučuje se pustit do dřezu studenou vodu.
    • buď můžeš na pána mírně posunout pokličku cca o pár milimetrů, aby vytékala voda, ale ne špagety a vodu nechat vytéct do dřezu, ovšem pamatuj, že nejsi pán, jinak bys nebyl ve skupině pro LOOSERy, tak bacha.
    • vezmi další hrnec, polož na okraje cedník (jo to je to s těma dírkama), většinou to má na okrajích háčky na zachycení o kraj hrnce a pak pomalu vyklop špagety do cedníku a ty, které ti přepadnou se dají vylovit z hrnce, z dřezu je fakt jíst nechceš. 
  • a je to ... můžeš si to i posypat sýrem, jsme v Česku, takže eidam třicítkou samozřejmě
  • Jsi na sebe pyšný? Určitě ano.
  • Pokud se ti to nepovedlo, tak jsi ztracený případ a zkus základní kurz vaření pro amatéry.