Houskový knedlík - návod pro BORCE

Česká klasika. Spousta kuchařů a kuchařek se tohoto jídla bojí, ale není z čeho mít strach. Je to brnkačka.

Co budeš potřebovat

  • hrubá mouka 500 g
  • vejce 1 kus
  • mléko 250 ml - je jedno jestli polotučné nebo plnotučné, prostě co máš rád
  • kostka droždí (bývá 42g) 1 kus
  • cukr 0,5 lžičky
  • sůl 1 lžička
  • starší rohlík nebo houska - ideálně včerejší nebo předvčerejší - když nemáš, tak jí tam nedáš

 

Super rychlý postup

  • kup si šišku v supoši, ale to je hnus, ty chceš přece kvalitní knedlíček nebo ne?

 

Postup pro borce

  • cca do 0,5 l misky nebo hrnku dej cukr a rozdrob droždí, v receptech se uvádí 30g, ale co se zbytkem, prostě tam vraž celou kostku
  • teď to bude vopruz, vezmi lžíci a rozmačkej droždí s cukrem, dokud z toho nebude kaše, pokud mi nevěříš, tak to udělej jako patláci a nemačkej, ale je to škoda
  • já věděl, že mě poslechneš
  • teď ohřej mléko, aby bylo vlažné (měl bys v tom udržet prst), mikrovlnka 30-60 vteřin, pokud nemáš tak plecháč a na sporák
  • do kaše z droždí nalij mléko a přidej lžíci mouky, zamýchej a dej na teplé místo - nech tomu 10 minut
  • nakrájej si rohlík nebo housku na kostičky, třeba 1x1 cm, prostě nějak
  • mezitím dej do mísy od robota ... pokud nemáš robota, tak jsi odvážnější, než jsem si myslel, ale taky to půjde :-D, vezmi nějakou mísu
  • do mísy nasyp zbytek mouky, rozklepni vejce (dej ho tam bez skořápky), přidej lžičku soli (vrchovatou) a nalij zbytek mléka
  • pokud droždí nezvětšilo objem, tak ho vyhoď a udělej nové, tohle je dead, KO, na vyhození ...
  • přidej do mísy kvásek (to je to co vzniklo z droždí)
  • zapni robota s hnětacím hákem tak na poloviční výkon a nech to tam cca 20 minut, dej tomu čas, pokud nevíš jak hák vypadá, zavolej někomu, kdo umí vařit
  • pokud robota nemáš, vezmi vařečku (to je to drevěné s plackou na konci, možná tě s tím i rodiče řezali), no vezmi to do teplejch a začni to hnětat od vzdálenější strany mísy k sobě a furt dokola, a nepřestávej, jeď, makej, jestli přestaneš, tak to je dezerce a kulka, 20 minut, když tě bude bolet ruka, dej to do druhý a pokračuj, furt dál ...
  • těsto by se mělo odlepit od krajů mísy, teď tam nasyp kostky rohlíku a zahnětej do těsta, u robota sniž na nejnižší výkon
  • mísu s těstem dej na teplé misto, těsto posyp po povrchu moukou, přeoď utěrkou a nech kynout min 1 hod., pokud to budeš chtít pokračovat dřív, tak si dej facku a nešahej na to, musíš tomu dát čas
  • těsto by mělo zdvojnásobit objem
  • posyp vál, linku nebo na čem to budeš dělat moukou a vyklop těsto
  • rozkroj těsto napůl a každou půlku zpracuj, vezmi těsto z protilehlého kraje a zatáhni ho do prostřed, potoč a znovu dokud z toho nebudeš mít bochánek
  • pak bochákek otoč a krouživými pohyby po válu s moukou se snaž zahladit spodek aby tam nebyly díry v těstě, když se ti to úplně nepovede, tak pak budeš mít knedlík prasklý, ale sníst se dá i tak
  • následně z bochánků udelej váleček cca 4 cm v průměru, měl by být asi poloviční průměr než hotový knedlík
  • do velkého hrnce nebo pokud máš vysoké pekáče, které se dají dát na sebe napusť vodu a dej do ní velkou lžíci soli (vrchovatu)
  • dej to na sporád a vohuj to, co to dá
  • až se bude voda vařit dej do vody knedlík nebo oba, pokud se tam vejdou, počítej, že zvojnásobí objem a přiklop pokličkou nebo druhým pekáčem
  • sniž výkon sporáku tak na 2/3, ale voda musí probublávat, to musíš vyzkoušet, každý sporák to má jinak
  • nastav si časovač na 8 minut, po 8 minutách knedlík otoč a vař dalších 8 minut, pokud ti poteče voda z hrnce, tak odklop pokličku a trochu jí povytáhni, aby ta byla u kraje mezera, jinak ti to bude vytékat pořád
  • teď si připrav pekáč, vidličku a něco na vyndání kendlíků
  • po těch druhých 8 minutách knedlík vyndej na připravenou plochu a hned propíhej tak na 10 místech vidličkou, kdyby ne, tak se knedlík srazí a můžeš to poslat tak leda na vládu, ať se z toho ...
  • pokud máš ten komunictický kráječ na knedlíky se strunami, tak ho zahoď než ti zlámu ruce, celý bys to s tím zabil, tenhle šmejd to totiž akorát zmáčkne a máš z toho tvrďáka, no hnus
  • vezmi niť a nakrájej je nití (tak 1 cm, jak ti to vyjde), teoreticky je možné použít i dobře nabroušený nůž, ale niť je jistota, dej knedlíčky do mísy a přehoď přes ně utěrku, ať nevychladnou
  • a je to ... pokud k tomu uděláš manželce i nějakou omajdu nebo gulášek, tak ve večer těš na zážitky.
  • Upozornění: Ne vždycky se to povede stejně a pokaždé ti vyjdou trošku jinak. Asi je druhem surovin, takže v klidu.